top of page

SOCIAL

Public·17 members

UbatHow is this helpful? Well, it shows you the anagrams of ubat scrambled in different ways and helps you recognize the set of letters more easily. It will help you the next time these letters, U B A T come up in a word scramble game.
ubatFound 5 words that end in ubat. Check our Scrabble Word Finder, Wordle solver, Words With Friends cheat dictionary, and WordHub word solver to find words that end with ubat. Or use our Unscramble word solver to find your best possible play! Related: Words that start with ubat, Words containing ubat


Walaupun mereka mungkin tidak dikaitkan dengan syarikat tertentu, ubat generik biasanya tertakluk kepada peraturan kerajaan di negara-negara di mana mereka dibebaskan. Mereka dilabelkan dengan nama pengilang dan nama tanpa nama generik seperti Nama Yang Digunapakai Amerika Syarikat atau nama tidak sah antarabangsa bagi ubat tersebut. Dadah generik mesti mengandungi ramuan aktif yang sama seperti formulasi nama jenama asal. Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) memerlukan generik sama dengan atau dalam lingkungan biopersamaan yang dapat diterima oleh rakan niaga jenama mereka, berkenaan dengan sifat farmakokinetik dan farmakodinamik.[4] (Penggunaan kata FDA "identik" adalah tafsiran undang-undang, bukan lisan.)


Pada awalnya, penguatkuasaan penggunaan nombor pendaftaran ini berkesan dan dapat membantu pengguna untuk membeli ubat dengan selamat. Walau bagaimanapun pemantauan pasaran yang dilakukan oleh BPF, KKM telah mengesan kewujudan produk farmaseutikal yang menggunakan nombor pendaftaran palsu ataupun milik produk lain. Ini kerana nombor pendaftaran ini mudah ditiru dan pengguna mungkin sukar untuk mengesahkan kesahihannya sewaktu di pasaran.


Kewujudan ubat-ubatan tiruan adalah satu fenomena jenayah farmaseutikal yang berlaku secara global, negara-negara maju juga menghadapi masalah yang sama dan Malaysia tidak terkecuali dari mengalami masalah ini.


Berdasarkan akta yang dikuatkuasakan oleh Bahagian Penguatkuasaan Farmasi, KKM, tiada definisi khas dinyatakan untuk ubat palsu. Produk tiruan atau ubat-ubatan palsu hanya ditakrifkan di bawah Akta Perihal Dagangan yang dikuatkuasakan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK). Ubat tiruan dikategorikan sebagai ubat yang tidak berdaftar dengan PBKD, KKM dan penjualan ubat tiruan akan disiasat dan didakwa sebagai produk tidak berdaftar di bawah Akta Jualan Dadah 1952.


Sebagai kesimpulan, penguatkuasaan yang jitu dengan penglibatan pihak berkepentingan, sokongan kuat kerajaan dan semua golongan masyarakat diperlukan dalam menjayakan usaha membanteras produk ubat palsu di pasaran. 041b061a72


About

The ability to learn, the means of learning and the tools of...

Members

Unbundling Transformation in Banking & Capital Markets 
Custody Services | Fund Accounting | Securities Lending | Settlements | Corporate Actions

logo1_10_123245.png
bottom of page